Over holding space en andere heartcore skills

Soft skills 2.0

Luisteren, lef om te vertragen en te reflecteren, moed en kracht om tegen de stroom in te gaan. Het zijn allemaal 'power' woorden. Terwijl ze het moeten afleggen tegen woorden als: resultaatgericht, ambitieus, snel kunnen schakelen, gedreven, pro-actief ... en ga zo maar door. Daaronder liggen zogenaamde 'hard skills' en 'soft skills' die je kunt trainen: persoonlijke effectiviteit, assertiviteit, time management, project management, onderhandelingsvaardigheden. Stuk voor stuk trainingen die nuttig en noodzakelijk zijn. Tot op zekere hoogte.


Veranderen vraagt moed. Moed om te zeggen wat niet is gezegd, en te doen wat nog niet is gedaan. 

Niet voor softies

Je kunt een training doen in feedback geven, waarbij je in een rollenspel oefent hoe je omgaat met de reactie van jouw leidinggevende op jouw voorstel om de planning te verschuiven, maar als je niet ingaat op waarom je het überhaupt spannend vindt om je leidinggevende te confronteren, heb je een mooie training voor op je cv, maar pas je het geleerde uiteindelijk toch niet toe. Juist als het spannend wordt, is de tijd om en zit de training erop. 
Lekker makkelijk en vooral 'veilig'. Je hoeft jezelf niet bloot te geven. Want dat softe gedoe ... Daar heb je niks aan. Toch? Mis. Niets is zo krachtig, als jezelf blootgeven, toegeven dat je het even allemaal niet weet of niet ziet zitten. Dat je tijd nodig hebt om het even allemaal rustig te overzien, dat je denkt dat het toch eigenlijk helemaal anders moet. 

Dat vergt een flinke portie moed, mildheid naar jezelf en varen op je innerlijke kompas. En that my friend, is effing hard.

Holding space, voor jezelf, en voor de ander, is daar de basis voor.

5 heartcore skills 

Echt? 5? Welnee, het zijn er natuurlijk meer. Dit is niet The Holy Grail. En misschien zijn er wel andere skills die andere mensen belangrijker vinden. Maar bij mij gaat het over deze vijf:

  1. Holding space creeren: Vertragen en verduren, mild zijn (naar jezelf en anderen) en de kracht van kwetsbaarheid verkennen
  2. Denken en handelen vanuit overvloed, in plaats van vanuit schaarste. We hebben en er is echt genoeg voor iedereen
  3. Voorbijgaan aan Angst, Schuld en Schaamte (Kick A.S.S.©). Die verrotte drie-eenheid ligt vaak op de loer als we dingen willen vermijden, maar als je The Beast weet te temmen, blijkt het misschien wel een puppy of kitten
  4. Werkelijk leren luisteren (naar anderen maar ook zeer zeker naar jezelf), zonder intentie, of je eigen verhaal centraal te stellen, of een uitkomst te willen bepalen.
  5. Een vraag stellen en nieuwsgierig zijn, en doorvragen, en doorvragen en doorvragen. Tot de kern. 

Ik geloof dat je met deze vijf in je rugzak best heel goed op weg bent met je leiderschap voor de 21ste eeuw.

En waarom dan heartcore? Omdat ze allemaal een verbinding nodig hebben met je hart, je kern. Echt, je moet hiervoor 'uit je hoofd'. En daar is dus niks soft-skillerigs aan. Dat vergt hard werken. Maar dan met je hart. Hartwerken, dus.