Holding space

Gepubliceerd op 19 juli 2021 om 08:40

Holding space vertalen

Ik heb onlangs samen met Mayke Smit (www.maykesmit.nl) de vertaling van een boek afgerond. Niet zomaar een boek. The Art of Holding Space, heet het boek. Een boek over holding space. Wátte? Holding space. Dat gaat over hoe je ruimte maakt (voor jezelf en voor anderen) voor ingewikkeldheden en complexiteit en gedoe, zonder de boel meteen te willen fixen en zonder dat je over je eigen grenzen heen laat lopen.

Ongemak verduren 

Weet je wat ik denk dat het is: wij zijn gewoon niet zo goed in ongemak verduren.
Wij, mensen van deze tijd en plek. Wij zijn fixers, wij willen oplossen. Wij willen dóór. Wij hebben geen tijd of willen niet genoeg tijd maken om écht stil te staan bij vragen of problemen van anderen. En als we er wel tijd voor maken, dan kijken we direct naar hoe we die vragen en problemen zo snel mogelijk kunnen beantwoorden en uit de wereld kunnen helpen. Direct in de oplossing schieten. En niet met teveel gedoe graag, want het moet wel gezellig blijven. 
Wat zeg je tegen iemand in rouw? Hoe ga je om met iemand die twijfelt om een relatie te beëindigen? Wat als je beste vriend(in) opeens een wappie blijkt te zijn?

Waar gaat holding space over?

Holding space bieden gaat over werkelijk luisteren, niet meteen oordelen, verkennen wat er aan de hand is, en wat daarachter nog zit. En dat is best ingewikkeld in een tijd waarin we alleen maar bezig zijn met vooruit kijken en rennen en doorgaan. In plaats van in het hier en nu stilstaan en reflecteren. Tijd en ruimte maken, dus, voor jezelf en voor de ander.

Holding space is een heartcore skill

Vaak worden dingen als mindfulness, reflectie, en ook holding space maken,  afgedaan als softe shit. Maar de werkelijkheid is, dat het verdomd moeilijk is. Je kunt makkelijker je successen delen dan je worstelingen. Het is sneller als je zegt: “Ah, joh, het komt wel goed.” in plaats van : “Laten we er eens over praten, ik zal naar je luisteren.” Want … kost tijd, kan ongemakkelijk worden. En is misschien niet zo gezellig.

Leiderschap voor de 21ste eeuw 

Ik geloof heel erg dat deze tijd erom vraagt dat veel meer van ons wat comfortabeler worden in dat ongemak verduren. Wat meer tijd nemen om stil te staan en te luisteren, en nieuwsgierig zijn naar de ander. En waar die ander vandaan komt, waar zijn standpunten, of angst of zorgen op gebaseerd zijn. Ik ben dat ‘Leiderschap voor de 21ste eeuw’ gaan noemen. Nieuwe skills en nieuwe manieren van kijken en luisteren en nieuwe tools hoe we dat dan moeten doen. Dat hebben we volgens mij nodig.

Toverformule?

Is holding space dan de magische toverformule die alles oplost? Zeker niet. Maar het geeft wel handvatten om op een andere manier met elkaar (en jezelf) om te gaan. 

Meer weten?

Het boek ‘The Art of Holding Space’ van Heather Plett komt in het najaar uit in de Nederlandse vertaling. Het is nu al verkrijgbaar in het Engels.

Als je meer wilt weten over het boek of over holding space of leiderschap voor de 21ste eeuw, of als je denkt: hier zie ik wel wat in, tell me more, laat het me weten, ik deel er graag meer over. Klik op een van de social buttons onder aan deze pagina, dan kun je mij direct benaderen. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.