Holding Space…. wat ís dat dan precies?

Gepubliceerd op 22 november 2022 om 07:34

Holding space.. pardon?

Tja… wat ís het nou? Zo vaak krijg ik die vraag en zo vaak vind ik het moeilijk om daarop antwoord te geven.

“Ja, maar ja, als er geen duidelijkheid is over wat het concept betekent, kan ik er niks mee.”, hoor ik dan. En misschien is dat precies waar het over gaat. Wees eens nieuwsgierig naar wat die zin betekent.


Ruimte

Holding space, betekent letterlijk vertaald ‘ruimte vasthouden’ ... Ruimte is onzichtbaar. Het is als de lucht die een kamer vult; je weet dat het er is. Maar je ziet het niet. En toch zou je het meteen merken als er minder lucht zou zijn. Dan voel je druk op je longen en ga je verlangen naar meer zuurstof.

 

Beperkte ruimte

Zo is het ook met holding space. Door holding space te bieden en de ruimte vast te houden, ben je eigenlijk de hoeder van die lucht. Bied je minder holding space, dan maak je de ruimte kleiner, haal je lucht weg en verstik je de ander. Of jezelf. Ruimte ervaar je pas als die beperkt wordt. Je ervaart het gebrek eraan. Bijvoorbeeld in de trein, of op de snelweg, of bij een deadline die je moet halen.

Door iets (of iemand) te beperken, ervaar je minder ruimte. Ruimte om nieuwe dingen te verkennen, om eens even rustig stil te staan en te reflecteren. Door jezelf te beperken, door kaders die je jezelf oplegt, of die vanuit allerlei systemen deel van jou zijn geworden, maak je je eigen ruimte kleiner.

 

Ruimte maken

Wees eens nieuwsgierig naar je eigen overtuigingen. Als je geen duidelijkheid hebt over het concept holding space, ga het eens verkennen. Pak het op, bekijk het van verschillende kanten, onderzoek het. Als je er dan nog niks mee kan, leg het weg. Misschien vind je op een ander moment de ruimte om er iets mee te doen.

 

🪷P.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.